Zupa pieczarkowa

W mroźne dni chyba każdy z nas lubi rozgrzewać się ciepłym posiłkiem. Nawet ja, choć nie jestem ich fanką, sięgam po zupy. Cudownie rozgrzewają. Postanowiłam codziennie zabierać do pracy słoiczek z zupą 🙂 Jest to dobry dodatek do śniadania. Staram się nie robić gęstych i sytych zup, a raczej lekkie, nadające się do picia 🙂 Ostatnio przygotowałam pieczarkową 🙂

Składniki:

  • 200 g pieczarek,
  • 1 marchewka,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • ząbek czosnku,
  • 100 ml śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Jeśli chodzi o bulion… raz w tygodniu gotuję ok 1,5 litra bulionu i trzymam w lodówce, dzięki czemu co dwa dni mam 0,5 litra innej zupy 🙂 Bardzo mi to ułatwia pracę w tygodniu.
Czosnek przeciskam przez praskę, a pieczarki kroję w dość drobną kostkę i podsmażam na patelni. Marchew kroję w drobną kostkę i wrzucam do bulionu, który podgrzewam. Do gorącego dodaję pieczarki i śmietanę. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.

Zupa jest dość „uboga”, ale jako dodatek do kanapek na śniadanie rewelacyjnie zastępuje Gorący Kubek 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz