Zupa krem szpinakowa

Zima… Zima…. Mróz… Śnieg 🙂 Jest bosko 🙂 Wczoraj dzień miałam na tyle aktywny, że sił mi zabrakło na wizytę w sklepie 🙂 Obiecałam sobie, że codziennie do pracy będę miała zupę, więc chciał nie chciał, gotować musiałam. Miałam w lodówce szpinak, więc uznałam, że improwizować w kuchni też można i spróbuję ugotować zupę szpinakową. Smakowała mi wybornie 🙂 Przygotowanie jest bardzo proste 🙂

Składniki:

  • 1 L bulionu warzywnego,
  • łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 200 g sera feta,
  • 3 łyżki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroiłam w kostkę i zagotowałam w bulionie warzywnym. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam drobno posiekany czosnek, a następnie dodałam liście szpinaku. Podsmażyłam je dosłownie 2 minuty, tak żeby straciły na objętości i przegryzły się z czosnkiem. Przełożyłam szpinak do garnka z bulionem i wkruszyłam ser feta. Wszystko razem zblendowałam. Dodałam śmietanę i ponownie postawiłam garnek na kuchence, żeby zupę zagotować. Nie dodawałam żadnych przypraw, ponieważ po pierwsze bardzo lubię smak szpinaku, a poza tym feta jest wystarczająco słona. Bardzo lekka i pyszna 🙂 Można podać oczywiście z grzankami, wtedy zupa będzie bardziej syta 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz