Zupa krem kalafiorowa

Na specjalne życzenie, dziś przedstawiam zupę kalafiorową. Idealnie gładka, kremowa… Po prostu pyszna. Szybko znalazła swoje grono fanów 🙂

Składniki: (3 porcje)

  • 0,5 L bulionu warzywnego,
  • 2 ziemniaki,
  • pół kalafiora,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • garść tartego sera (wyraźny w smaku),
  • śmietana do zagęszczenia (słodka 18%)
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić w kostkę i zagotować w bulionie. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy różyczki kalafiora. Cebulę i czosnek podsmażamy, a następnie dodajemy do zupy razem z serem. Chwilę pogotować, po czym zdejmujemy garnek z kuchenki i miksujemy wszystko na gładki krem. Ponownie stawiamy na kuchence i gotujemy 5 min. dodając śmietanę i przyprawy.

Kalafior sam w sobie ma bardzo delikatny smak, więc bardzo dużo zależy od sera, który dodamy do zupy. Ma on podkreślić smak kalafiora, ale go nie zabić 🙂 Ja poprosiłam o lekko ostry ser 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz