Ziołowe paluchy

Któregoś dnia czekając na znajomych pomyślałam, że czegoś na stole brakuje… Nie chciałam podawać znów pieczywa, a jednak coś by się przydało… Zrobiłam więc paluchy (zawijasy) z ciasta francuskiego 🙂

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • kremowy serek z ziołami (oczywiście może to być każdy jeden serek, naturalny, ze szczypiorkiem itp.),
  • wędlina (szynka lub to co akuratnie posiadacie w lodówce)

Sposób przyrządzenia:

Ciasto rozłożyłam na płasko i połowę wysmarowałam serkiem. Wędlinę pokroiłam w kostkę (miałam cały kawałek, a nie pokrojoną w plastry, ale to nic nie zmienia. Taka poplasterkowana też może być) i rozsypałam ją na serku. Nałożyłam suchą część ciasta na tą wysmarowaną i całość pokroiłam na osiem pasków. Następnie każdy pasek delikatnie zaczęłam skręcać, robiąc takie jakby świderki (oczywiście delikatnie, żeby środek nie wypadł). Takie oto zawijasy ułożyłam na papierze do pieczenia i piekłam ok. 15 min w 220°C.

W zależności od serka, pasują do wielu dań 🙂 Polecam 🙂

2
Print Friendly

1 comment / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz