Zapiekanka z ziemniakami

Masz w lodówce końcówki różnych produktów? Nie masz konkretnego pomysłu na obiad? Nie masz ochoty na długie stanie w kuchni? Zrób zapiekankę 🙂 Miałam naprawdę zły dzień i tak bardzo chciałam wrócić do domu, że nawet do sklepu nie zaszłam. Kuchnia to dla mnie najlepsza terapia oczyszczająco-uspokajająca. Otwieram lodówkę i… no… ten tego… cóż, chyba jednak należało odwiedzić sklep 😛 Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Miałam kawałek papryki, trochę pomidorów w puszcze, mięso mielone, i końcówkę warzyw. W końcu do mnie dotarło, że tak naprawdę nic więcej mi nie potrzeba 🙂 Zapiekanka wyszła pyszna i niezbyt ciężka, a w lodówce zrobiło się miejsce na świeże produkty 😛

Składniki: (3 porcje)

  • 0,3 kg mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 marchew,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • po kawałeczku!! żółtej i czerwonej papryczki chilli,
  • 100 ml białego półsłodkiego wina,
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach,
  • 200 g tartego sera,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po czym obrałam i pokroiłam w grubsze plastry. Cebulę i papryki pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubych oczkach, czosnek rozgniotłam i drobno pokroiłam. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę, a następnie dodałam pozostałe warzywa i smażyłam do miękkości. Przełożyłam do garnka. Na tej samej, nie mytej, patelni podsmażyłam na lekko brązowy kolor mięso, które następnie przełożyłam do warzyw, a na patelnię wlałam wino, aby zebrać masę cudownego aromatu. Wino z patelni również wlałam do warzyw. Zaczęłam je dusić dodając pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zostawiłam na małym palniku na ok. 10 min.

Piekarnik nagrzałam do 160°C. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowałam 2 łyżki sosu, ułożyłam pokrojone w plastry ziemniaki i na górze rozprowadziłam resztę sosu. Posypałam serem i piekłam pod przykryciem ok. 20 min. Smacznego :-*

5
Print Friendly

1 comment / Dodaj komentarz poniżej

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ziemniaczane zapiekanki, zazwyczaj robię je przy ” czyszczeniu lodówki ” 🙂
    Twoja wygląda bardzo apetycznie!

    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz