Zapiekanka z szynką

Dziś wietrzenie lodówki, czyli zapiekanka na winie. Co się nawinie, to do gara 🙂 Miałam sporo szynki, kilka pomidorków koktajlowych… Jednym słowem wielka improwizacja. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie eksperymenty. Szybko, łatwo, a w dodatku smacznie.

Składniki:

  • kilka plastrów szynki,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół cebuli,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 150 g makaronu,
  • połowa fety,
  • mozzarella,
  • 1 jajko,
  • 200 ml śmietanki 18%,
  • pieprz, sól, papryka słodka, bazylia, płatki chili,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Cebulę i paprykę pokroiłam w nierówne kawałki, a szynkę w sporej wielkości kostkę. Wrzuciłam na patelnię i podsmażyłam. Makaron ugotowałam wg wskazówek na opakowaniu. Wszystko przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam połamaną fetę oraz pomidorki przekrojone na pół. Jajko wymieszałam z śmietanką i przyprawami, następnie przelałam  masę do naczynia. Z wierzchu ułożyłam mozzarellę i pietruszkę. Do piekarnika na ok. 20 min w 180°C. SMACZNEGO 🙂

6
Print Friendly

Dodaj komentarz