Zapiekanka z ryżem

Inspiracją do tego przepisu była moja siostra, która postanowiła zrobić risotto w piekarniku. Ponieważ efekt był niezwykle smaczny, postanowiłam zapożyczyć od niej przepis i podzielić się nim z wami 🙂 Wielkim walorem potrawy jest czas… robi się ją bardzo szybko i łatwo 🙂


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (u mnie naturalny),
  • 2 szklanki bulionu wołowego,
  • 3 kiełbaski śląskie,
  • pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • mozzarella,
  • 250 g tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki ketchupu.

Sposób przygotowania:

Na patelni zeszkliłam cebulę, a ryż ugotowałam w bulionie. Kiełbasę pokroiłam w połówki plasterków, papryki w drobną kostkę, a mozzarellę porwałam na małe kawałki. Wszystkie składniki poza tartym serem wymieszałam razem w naczyniu żaroodpornym i piekłam 30 min w 180°C. Następnie posypałam całość serem i piekłam jeszcze 10 min. Smacznego 🙂

4
Print Friendly

2 comments / Dodaj komentarz poniżej

  1. Uwielbiam tą wersję Risotto, i w domu znika, ledwo wyjmę z piekarnia! Osobiście tylko podsmażam wcześniej kiełbaskę. 🙂

Dodaj komentarz