Zapiekanka z ryżem jaśminowym

Tak prawdę mówiąc zapiekankę powinnam nazwać „Gadosiowa” 🙂 Wczoraj spotkałam Panią Gadosiową i na pytanie co robię na obiad, powiedziałam, że nic bo jakoś nie chce mi się gotować. Dzisiaj spotkałam Pana Gadosiowego i dokładnie taka sama rozmowa… Wróciłam do domu z postanowieniem, że jest upał i to zrozumiałe, że nie mam ochoty na gotowanie ;P Sumienie jednak nie dawało mi spokoju, więc zaciągnęłam ciało do kuchni i jak zawsze z tego co akurat w lodówce ukręciłam zapiekankę 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 marchewki,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 3 spore ogórki konserwowe,
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego,
  • mozzarella,
  • kilka plastrów sera,
  • ocet winny jabłkowy,
  • sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona ostra, cukier, bazylia, oregano.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy marchew startą na grubych oczkach i przez chwilę całość dusimy. Zdejmujemy z palnika i odkładamy, a na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone doprawione solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną wędzonej papryki. Gdy będzie już ładnie zarumienione dodajemy do warzyw, a na patelni lądują pomidory z puszki, które przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, oregano, bazylią oraz kilkoma kroplami octu jabłkowego. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu (może być nieco twardawy, w piekarniku zmięknie). Wszystkie składniki łączymy dodając do nich porwaną na kawałki mozarellę i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Przykrywamy plastrami sera. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w 160°C przez ok. 25 min. 🙂 Smacznego 🙂

1
Print Friendly

2 comments / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz