Zapiekanka z kiełbasą

Dzisiejszy obiad, to czysta improwizacja 🙂 Wczoraj na szybko pitrasiłam i potrawka wyszła mi okropnie pikantna, dzisiaj postanowiłam ją uratować, bo w oryginalnej wersji była nie do zjedzenia 😛  Czułam się trochę jak baba jaga mieszająca swoją miksturę w wielkim kotle. Szczypta tego, dwie szczypty tamtego, zamieszać raz w prawo i dwa razy w lewo 🙂 W końcu zrobiłam „chyba zapiekankę” 🙂

Składniki:

  • 3 spore ziemniaki,
  • 3 kiełbasy śląskie,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 200 g pieczarek,
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych,
  • 200 g pomidorów krojonych w puszce,
  • 4 jajka,
  • 1/2 sera feta,
  • sól, pieprz, chili, papryka słodka, cukier, oregano, bazylia.

Sposób przygotowania:

Warzywa kroiłam „ni ładnie, ni składnie”, nie miało to dla mnie żadnego znaczenia. Wrzuciłam wszystko razem na rozgrzaną patelnię i dusiłam do miękkości. Ziemniaki ugotowałam w całości. Kiełbasą pokroiłam w plastry i porządnie podsmażyłam. Duszone warzywa, kiełbasę i ziemniaki pokrojone w plastry wymieszałam razem na patelni i poukładałam gdzieniegdzie pomidorki koktajlowe. Krojone pomidory zagotowałam z przyprawami i zalałam nimi zawartość patelni. Całość posypałam fetą, a na wierzchu wbiłam jaja. Zapiekłam wszystko w 200°C do czasu ścięcia się białka.

6
Print Friendly

Dodaj komentarz