Zapiekanka z fasolką szparagową

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc czas przygotować zamrażarkę na nowe zapasy. Mam sporo fasolki szparagowej żółtej i zielonej, dlatego postanowiłam ją wykorzystać 🙂 Tym razem użyłam fasolę jako podstawę do zapiekanki, a raczej do wielkiej improwizacji 🙂 Postanowiłam, że wykorzystam tylko to, co aktualnie mam w lodówce. Danie wyszło naprawdę niedrogie, a bardzo dobre i treściwe.

Składniki: (i tu będzie ciekawie :P)

  • garść fasolki zielonej,
  • garść fasolki żółtej,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 5 kiełbasek (u mnie Sokoliki, ale nie chcę żadnej reklamy robić, więc każdy daje takie jakie lubi najbardziej),
  • garść tartego sera,
  • 2 jajka,
  • 300 ml śmietanki 18%,
  • ser do posypania,
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, tymianek.

Sposób przygotowania:

Zamrożoną fasolkę wrzuciłam do osolonego wrzątku i gotowałam do miękkości, ok 10 min. Kiełbaski pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oliwie. Zdjęłam je z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyłam cebulę z papryką. Ziemniaki i marchew również kroimy w plastry (tak prawdę mówiąc nie ma znaczenia jak pokroimy warzywa :P).

Jajka, śmietankę, ser tarty i przyprawy mieszamy razem. Nie umiem podać ile dokładnie czego dałam, bo jak już wspomniałam była to improwizacja. Lubię pikantne potrawy, więc na pewno papryka ostra była w roli głównej, natomiast tymianku bardzo ostrożnie.

Piekarnik nagrzać do 160°C, góra i dół, bez termoobiegu. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam w nieładzie wszystkie składniki i zalałam je sosem. Na górze ułożyłam plastry sera. Do pieca! 🙂 Wystarczy ok 20 min i gotowe 🙂

5
Print Friendly

Dodaj komentarz