Tosty francuskie z pastą oliwkową

Śniadanie powinno być pożywne i smaczne. Jeśli akurat nie mamy w domu świeżego pieczywa, możemy wykorzystać to z przed kilku dni. W zasadzie to nawet lepiej jeśli chleb nie jest pierwszej świeżości 🙂 Nigdy nie wyrosłam z lubienia chleba smażonego w jajku. Pani Nigela jakiś czas temu pokazała mi jak można przygotować go w nieco innej formie 🙂

Składniki:

  • 3 kromki chleba (u mnie tostowy z pełnym ziarnem),
  • 2 jajka,
  • 60 ml mleka,
  • odrobina ekstraktu waniliowego,
  • 25 g masła,
  • łyżka oleju,
  • puszysty serek o smaku naturalnym,
  • oliwa z oliwek,
  • zielone oliwki z papryką.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej i dodać masło. Jajka roztrzepać z mlekiem i wanilią. Kromki chleba moczymy z obu stron w jajkach, tak żeby trochę nasiąkły i smażymy na dobrze rozgrzanym maśle.

Oliwki kroję na małe kawałki. Do puszystego serka wlewam oliwę z oliwek (ważne, żeby była dobrej jakości. Gorzki posmak oliwy zepsuje nam pastę) i mieszam razem z pokrojonymi oliwkami. Efektem ma być mokra, łatwa do rozsmarowania pasta.

Kromki chleba kroję na pół i podaję z pastą 🙂 Smacznego 🙂

1
Print Friendly

3 comments / Dodaj komentarz poniżej

  1. Kochana naprawdę nie lubię pisać krytycznych komentarzy bo sama takich tez nie chciałabym dostawać. Ale jak przeczytałam Twój przepis to po prostu za głowę się złapałam. Ja wiem, że niektórzy nie mają pojęcia o gotowaniu ale to trzeba się odrobinę posiłkować fachową lekturą. Tosty francuskie to rzeczywiście rewelacyjny pomysł na śniadanie o ile są wykonane poprawnie, a nie spalone na węgiel. Wcale nie trzeba wymieniać tłuszczu tylko smaży się je na średnim ogniu i nic absolutnie nic się nie przypala. Są piękne, smaczne i rumiane. Błąd jak popełniłaś to ogromna ilość mleka na dwa jajka. Dlatego te tosty tak koszmarnie wyglądają i pewnie tak też smakują i się przypalają. To nawet nie jest zdrowe tylko rakotwórcze takie spalone pieczywo. Na jedno jajko możesz dodać maksymalnie 2 łyżki mleka i dokładnie roztrzepać reszta jest ok. Zasada jest taka, że to ma być pieczywo w jajku, a nie pieczywo w mleku z dodatkiem jajka. W większości przypadku Francuzi i Anglicy dodawają słodką śmietankę zamiast mleka i wówczas można dodać jej odrobinę więcej ale i tak nie jak W Twoim przypadku. Pomyśl o tym bo widzę, że dopiero zaczynasz swoją przygodę z blogowaniem, więc dobrze byś robiła to jak należy i zdrowo przede wszystkim. Życzę powodzenia.

    1. Dziękuję za uwagi. Tak, to prawda, że dopiero zaczynam. Jestem na etapie poprawiania pierwszych postów, ale nie wszystko na raz. Zdjęcia z początku robiłam słabym aparatem, więc ich jakość też nie oddaje stanu faktycznego przygotowanych potraw.

Dodaj komentarz