Tagliatelle z pomidorami i bazylią

Makaron, ach makaron, cóż ja na to poradzę, że tak Cię uwielbiam 🙂 Dzisiaj sięgnęłam po zdrowszą wersję i użyłam makaronu z pełnego ziarna. Bez ciężkiego sosu. Bardzo delikatnie. Jak dla mnie bomba, a wam jak podoba się takie zestawienie?

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę i paprykę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę i wszystko razem podsmażyłam do miękkości. Makaron ugotowałam al dente wg wskazówek na opakowaniu. Bazylię drobno poszatkowałam i utarłam w moździerzu z oliwą, płatkami chili, solą i pieprzem.

Ugotowany makaron przełożyłam do warzyw na patelnię, wszystko zalałam sosem i jeszcze chwilę podsmażyłam. SMACZNEGO 🙂

8
Print Friendly

Dodaj komentarz