Sałatka z pieczarkami, fasolą i kukurydzą

Sałatka z pieczarkami, fasolą i kukurydzą

Przepis nie mojego autorstwa i przyznam szczerze, że jak słuchałam co jest potrzebne, nie bardzo byłam  do niego przekonana. Cóż… mój błąd! Sałatka jest błyskawiczna zarówno w przygotowaniu jak i w znikaniu z talerza 😉 Coraz częściej przekonuję się, że te najprostsze przepisy okazują się być najlepsze.

Czytaj więcej

Frytki z batatów

Frytki z batatów

Kto z nas nie kocha frytek? Chyba wszyscy je  lubimy. Zresztą ja się przyznaję, że jestem uzależniona od chipsów 🙁 Moja pięta Achillesowa 😛 Dlatego szukam zamienników. Zamiast faszerować się Lays solonymi staram się zrobić coś zdrowszego bez tych wszystkich Eeeeeee……. Frytki z zwykłych ziemniaków to standard, ale tym razem sięgnęłam po modne ostatnio bataty. Są słodkie, więc nie każdemu do gustu przypadną, ale mi osobiście bardzo pasuje ten smak 🙂

Czytaj więcej

Bruschetta

Bruschetta

Zakochałam się od samego patrzenia 🙂 Fantastyczny pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie. Już same w sobie są pożywne, ale równie dobrze mogą służyć jako dodatek do sałatki. Do tej pory zawsze jadłam bruschettę z czosnkiem, ale ponieważ na śniadanie byłoby to dla mnie za ciężkie, wymieniłam go na zioła 🙂

Czytaj więcej

Kulki ziemniaczane

Kulki ziemniaczane

Czy wam też czasami zdarza się ugotować za dużo ziemniaków? Oczywiście z tego co zostało można zrobić kopytka, kluski śląskie czy zapiekankę, ale ostatnio naszła mnie ochota na nieco mniej zdrową wersję. Nie od dziś wiadomo, że smażenie w głębokim tłuszczu nie jest dietetyczne 😛 Ale co tam. Zachciało mi się kulek ziemniaczanych, więc je zrobiłam 🙂

Czytaj więcej

Muszle z farszem pomidorowym

Muszle z farszem pomidorowym

W sobotę miałam zaszczyt gościć moje kobitki na „babskim wieczorze” 🙂 Uwielbiam te spotkania, rozmowy, śmiech… piękny czas tylko dla nas 🙂 Każdy z nas powinien mieć takie grono osób, z którymi czuje się tak dobrze i bezpiecznie… Spotykałyśmy się o dość późnej godzinie, więc nie chciałam podawać nic ciężkiego. Dlatego też sięgnęłam po muszle makaronowe i postanowiłam nieźle je nadziać 🙂

Czytaj więcej

Muffiny jajeczne z papryką i szczypiorkiem

Muffiny jajeczne z papryką i szczypiorkiem

Nie wiem jak wy, ale ja na śniadanie bardzo lubię jajka. Aktualna piramida żywienia, pokazuje, że nie ma się co bać i wyliczać po dwa tygodniowo, ale można je jeść codziennie 🙂 Wiadomo, że aby się nie znudziły, trzeba trochę pokombinować. Nie oznacza to jednak, że mamy komplikować sobie życie. Jajka są na tyle dobrym składnikiem, że można przy nich puścić wodze kulinarnej fantazji 🙂 Tym razem podane zostały w formie muffinek 🙂

Czytaj więcej

Czy to Pizza?

Czy to Pizza?

Wczoraj miałyśmy kolejny „Babski Wieczór” 🙂 Uwielbiam te spotkania, wyborne towarzystwo, wspaniałe jedzenie.. Cóż więcej do szczęścia potrzeba 😛 Nie bardzo miałam pomysł na przystawkę. I wtedy przypomniałam sobie o niezastąpionym cieście francuskim. Niestety w sklepie jak na złość ciasta nie było, więc z braku laku kupiłam ciasto filo. Nie będę go jednak podawać w przepisie, bo w przyszłości i tak sięgnę po „francuza” 🙂 Czytaj więcej

Mini tortille

Mini tortille

Tortille lubimy chyba wszyscy 🙂 Ale tym razem wpadłam na pomysł przygotowania ich w wersji mini i na zimno. Idealny dodatek do mięs, albo jako przystawka do piwa, wina, miłego towarzystwa. Warto jednak pamiętać, że danie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, tak żeby placki przeszły farszem i zmiękły. Tak przygotowana tortilla świetnie nadaje się również jako śniadanie do pracy, wtedy po prostu nie kroimy jej na kawałki 🙂

Czytaj więcej

Pieczone placki z cukinii

Pieczone placki z cukinii

Placki ziemniaczane to smak z dzieciństwa, który chyba wszyscy lubimy. Nie ma jednak co ukrywać, że do najlżejszych nie należy i nasz organizm musi się trochę napracować, żeby je strawić 😛 Dlatego postanowiłam przygotować nieco lżejszą ich wersję, nie tracąc na cudownym smaku. Ziemniaki zamieniłam na cukinię, a smażenie na pieczenie. Do tego podałam ala`mizerię 🙂 Placki wyszły cudowne… To jak? Idziemy do kuchni?

Czytaj więcej

Pizzerki na cieście francuskim

Pizzerki na cieście francuskim

Jesienna sobota… Ani mrozu, ani ciepła… Ogólna niechęć do wszystkiego, ale zjeść coś trzeba. Śniadanie na ciepło (przynajmniej w weekend) to podstawa. Dziś naszła mnie ochota na pizzerki 🙂 Robi się je błyskawicznie, a smakują… och jak one smakują 🙂 Do smarowania ciasta wykorzystałam sos pomidorowy do pizzy, który możecie znaleźć, w wpisie PIZZA DOMOWA 🙂 Zawsze robię go trochę więcej i przechowuję w małych słoikach na czarną godzinę 🙂 Czytaj więcej