Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Chodziły za mną od dawna. Chodziły, chodziły i wychodziły 🙂 Wczoraj zrobiłam gulasz, a dziś placki… Połączenie idealne „jak kuchenka z gazem” 🙂 Placek po węgiersku niby powinien być duży, a gulasz w środku, ale ponieważ w swojej kuchni mogę wprowadzać własne wizje, więc u mnie placki są małe 🙂

Czytaj więcej

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Przedwczorajszą kolację spokojnie mogłabym nazwać „Panika” lub „Popłoch” 😀 Wróciłam późno i głodna jak wilk, a czasu na przygotowanie miałam mało. Otwieram lodówkę, patrzę i myślę… Co z czym, co do czego, co na co i jeszcze żeby było jak najszybciej. No to chap za cycka z kurczaka, za brokuł i kilka innych warzyw. W efekcie końcowym wyszła naprawdę smaczna zapiekanka 🙂 Czasami myślę, że dania przygotowywane naprędce są najlepsze 🙂 Człowiek się nie napracuje, wyczyści lodówkę i napełni brzuszek 🙂

Czytaj więcej

Makaron z brokułem i płatkami chili

Makaron z brokułem i płatkami chili

Dziś obiad „w mgnieniu oka”, bo określenie „szybki” nie oddaje w pełni tempa ;P Makaron z brokułem! Świetnie nadaje się jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do mięsa. Może i jest banalnie proste, ale absolutnie nie umniejsza to walorom smakowym. Pikanteria płatków chili w połączeniu z smakiem sera i chrupkością słonecznika…. Mmmm!

Czytaj więcej

Kurczak w marynacie majonezowo-ketchupowej

Kurczak w marynacie majonezowo-ketchupowej

Ileż można jeść kurczaka!!! Otóż, można codziennie 😛 Nie ukrywam, że z mięs najbardziej lubię drób. Najczęściej po niego sięgam, więc jestem zmuszona szukać ciągle nowych sposobów na jego przygotowanie. Robiłam już kotlety mielone w ketchupie i wyszły obłędne, dlatego pomyślałam, że może warto znów go wykorzystać. Majonez pomaga zachować soczystość w tym dość suchym mięsie. Ogólnie jestem zadowolona z efektu 🙂 Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga wielkiego nakładu ani czasu ani złotówek 🙂 Czytaj więcej

Shoarma drobiowa

Shoarma drobiowa

Taaaaaak, jestem na urlopie. Taaaaak, dobrze mi. Taaaaak, dopadł mnie leń 😛 Obudziłam się już zmęczona i cały dzień w zasadzie kręciłam się wokół własnej osi udając, że wykonuję ważne dla świata prace. I tak oto przebimbałam pół dnia. Niestety sumienie mnie ruszyło, że dawno nic nie ugotowałam na bloga. Musiałam więc stanąć na wysokości zadania, zakasać rękawy i zagłuszyć wołanie „weź się ogarnij i przygotuj obiad”… Tak oto powstała shoarma. Szybko, lekko i przyjemnie.  🙂

Czytaj więcej

Kurczak na puree z brokuła

Kurczak na puree z brokuła

Wiem, wiem… Dawno nic nie wstawiałam. Taki czas, ale obiecuję poprawę 🙂 Upał jest boski, więc długie gotowanie zostawiłam na zimniejsze dni. Dziś na szybko cycek kurczaka na pierzynce z brokuła 🙂 Obiad w 30 min… Jest warzywo, jest mięso, jest pysznie, jest czas na opalanie ;P Cóż więcej do szczęścia potrzeba?! Czytaj więcej

Nadziany kotlet

Nadziany kotlet

To był ciężki dzień, wróciłam do domu styrana jak koń po westernie ;P Ale już od południa wiedziałam, jak będę dziś odpoczywać. Miałam przeogromną ochotę na kotlety mielone z warzywami. Z ochotą jak z kobietą, nie ma co dyskutować, trzeba się podporządkować ;D Obiad wyszedł pyszny i na pewno nie raz jeszcze do niego wrócę 🙂

Czytaj więcej

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Kwiecień plecień, bo przeplata…. ta-ta-ta-ta. Czemu nie może przeplatać słońca z wietrzykiem, a nie deszcz z wichurą 😛 Tak strasznie brzydko dzisiaj jest, tak przygnębiająco. Wróciłam do domu i postanowiłam zrobić sobie wiosnę w mieszkaniu, a w zasadzie na talerzu 🙂 Miało być kolorowo, świeżo, lekko i pysznie. Udało się 🙂 Lubię takie dania, które w całej swej prostocie zadziwiają smakiem.

Czytaj więcej

Zrazy

Zrazy

Ostatni kawałek mięsa, jaki znalazłam w zamrażarce, to łopatka. Ani mielone, ani gulasz, ani bitki dzisiaj do mnie nie przemawiały. A zrazy jak dotąd robiłam tylko raz i to z wołowiny, ale kto mi zabroni spróbować zrobić małą podmiankę? A no nikt 🙂 Jak pomyślałam, tak zrobiłam 🙂 Och jak one mi smakują 🙂

Czytaj więcej

Zapiekanka z fasolką szparagową

Zapiekanka z fasolką szparagową

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc czas przygotować zamrażarkę na nowe zapasy. Mam sporo fasolki szparagowej żółtej i zielonej, dlatego postanowiłam ją wykorzystać 🙂 Tym razem użyłam fasolę jako podstawę do zapiekanki, a raczej do wielkiej improwizacji 🙂 Postanowiłam, że wykorzystam tylko to, co aktualnie mam w lodówce. Danie wyszło naprawdę niedrogie, a bardzo dobre i treściwe.

Czytaj więcej

Pulpety

Pulpety

Dylemat dnia wczorajszego… „rany co ja mam zrobić na obiad…” Tego nie chcę, to niedawno jadałam, to się za długo robi, tamto… a tamto… Tragedia. I tu nagle patrzę, a mielone leży obok pomidorów w puszce. Hmm… myślę sobie, że to całkiem niegłupia para 🙂 No i tak właśnie postanowiłam zrobić pulpety w sosie pomidorowym 🙂

Czytaj więcej

Pieczony indyk

Pieczony indyk

Dziś niedziela, a więc o godz. 12 „babskie popołudnie” 😛 Spotykamy się w gronie 4 kobitek (dla wyrównania poziomu hormonów, mamy jednego osobnika płci męskiej, tzn. piesio naszej koleżanki) mając czas tylko dla siebie. Polecam każdej kobiecie niezależnie od tego czy jest mężatką czy panną, z dziećmi czy bez… znajdźcie sobie takie zaufane grono kilku koleżanek i zaplanujcie chociaż raz w tygodniu wspólne spotkania. Każda coś przygotowuje na obiad lub do kawy. Stroimy się dla siebie i niczym babki z „Sex w wielkim mieście”, cieszymy swoim towarzystwem. Czytaj więcej