Szaszłyki

Każdy z nas czeka na pierwsze słońce i rozpoczęcie sezonu grillowego 🙂 Och… jak ja o tym marzę 🙂 Tylko po co czekać aż do wiosny, skoro można już teraz zaspokoić to pragnienie? 🙂 Ostatnio u mnie w domu padło stwierdzenie: „Zjadłbym szaszłyki” 🙂 Więc cóż mi pozostało? Nic tylko zakasać rękawy i do dzieła 😀 Przyznam, że pierwszy raz robiłam szaszłyki w piekarniku, ale na pewno nie ostatni. Wyszły naprawdę pyszne!

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • pieczarki,
  • papryka czerwona,
  • cebula czerwona,
  • boczek surowy w plastrach,
  • curry, papryka ostra, sól, pieprz, papryka słodka.

Sposób przygotowania:

Fileta kroimy w średnią kostkę (tak, żeby później wygodnie było nabijać na patyczek) i przyprawiamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Warzywa również kroimy w sporą kostkę. Na patyczek nabijamy brzeg plastra boczku, następnie w dowolnej kolejności pozostałe składniki, okrywamy je boczkiem, który ponownie przekłuwamy przez wykałaczkę i znów pozostałe składniki, na górze ponownie boczek.

Pieczemy w 180°C przez około 30 min. Szaszłyki układamy na kratce, a pod spód wsuwamy blaszkę, tak żeby tłuszcz na nią kapał.

Można oczywiście boczek pociąć i nabijać jak pozostałe składniki, ale ja chciałam żeby wytapiający się tłuszcz spływał na warzywa i fileta 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz