Szakszuka

Są takie dania, które brzmią egzotycznie, hucznie, trudno, a w praktyce okazują się być zaskakująco proste. Kiedyś z braku weny, czasu i zaopatrzenia w lodówce, przygotowałam na śniadanie „jajka zapiekane z pomidorami”. Później wyczytałam, że w Tunezji nazywa się to szakszuka 🙂 Nigdy tam nie byłam, nigdy nic ichnego nie jadłam a tu proszę, w mojej własnej małej polskiej kuchni zawitała Tunezja 🙂

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 pomidory,
  • 1/2 małej cebuli,
  • szczypiorek,
  • 1/2 małego ząbku czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, chili.

Sposób przygotowania:

Użyłam małej patelni, żeby składniki mi się nie zgubiły 😛 Cebulę zeszkliłam na maśle z dodatkiem oliwy, pod koniec dodając czosnek (tak żeby się nie przypalił). Następnie wylałam pokrojone w kostkę pomidory, razem z sokiem i wszystko doprawiłam. Smażyłam chwilę, tak żeby woda odparowała, a całość lekko zgęstniała. Na koniec wbiłam jajka i lekko posoliłam, przykryłam patelnię i dusiłam do ścięcia białka. Tuż przed podaniem posypałam posiekanym szczypiorkiem 🙂 SMACZNEGO 🙂

3
Print Friendly

Dodaj komentarz