Serniczki z ciastkami Oero

Jutro przychodzą do mnie rodzice 🙂 Wiadomo dla kogo jak dla kogo, ale dla rodziców każdy stara się 2 x bardziej 🙂 Miałam przygotować „słodkie” do kawy, a naprawdę nie czuję się mocno w wypiekach. Ciasto czekoladowe opanowałam do perfekcji, ale ileż można robić to samo… Marzy mi się przygotowanie sernika, wiem jednak, że nie jest to wcale tak proste zadanie. Widziałam natomiast kilka przepisów na różne babeczki z ciastkami Oero i zachciałam też spróbować je wykorzystać. Przygotowanie takich serniczków zajmuje jakieś 10 min. + 20 min. pieczenie i naprawdę niewiele kosztuje. Zaznaczę że mam dosyć wysokie, silikonowe papilotki.

Składniki: (6 serniczków)

  • ok. 7 ciastek Oero,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 75 g tłustego twarogu,
  • 75 g serka homogenizowanego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 białko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka olejku migdałowego.

Sposób przygotowania:

Piekarnik na 120°C (bez termoobiegu). Twaróg utarłam z serkiem homogenizowanym na gładką masę, dodałam serek mascarpone i resztę składników. Ręcznie ucierałam na gładką, puszystą masę, tak żeby nie było żadnych grudek. Ciastka Oero pokruszyłam na drobne kawałki. Na dno papilotek wsypałam trochę ciastek mniej więcej na 1 cm wysokości, na nich położyłam masę twarogową do 3/4 wysokości i z góry znów posypałam skruszonymi ciastkami. Wstawiłam do piekarnika na 20 min. Odstawiłam do wystygnięcia i schowałam na noc do lodówki 🙂 Efekt mnie zadziwił 🙂 Chyba znalazłam swój nowy ulubiony deserek 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz