Rolada z kurczaka ze szpinakiem

Obiad z rodzicami 🙂 Uwielbiam! W ogóle lubię spotkania rodzinne… Posiłek z bliskimi jest dla mnie niezwykle ważnym elementem życia. Tym bardziej, że zawsze jest wesoło 🙂 Na drugie danie przygotowałam dwie roladki. Jedna ze szpinakiem. Pomysł zrodził się trochę z paniki, bo trochę późno się dowiedziałam, że obiadu nie jemy „na mieście” 🙂 Otworzyłam zamrażarkę, a tam czeka na mnie szpinak z fetą 🙂 No, żal nie wykorzystać 🙂 Rodzice roladą byli zachwyceni 🙂

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 80 g fety,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sol, pieprz,
  • jajko, mąka, bułka tarta (do panierowania).

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle. Dodałam umyty i osuszony szpinak, który poszatkowałam dość drobno. Smażyłam ok 2 min. Wyłączyłam palnik pod patelnią i dopiero wtedy dodałam pokruszoną fetę i śmietanę. Trzymałam na palniku dosłownie chwilę.

Pierś przekroiłam na pół, ale nie do końca, tak żeby wzdłuż jednego długiego boku mięso się trzymało. Lekko obtłukłam z obu strom, posoliłam, popieprzyłam. Farsz ułożyłam na filecie i zwinęłam w rulon. Obtoczyłam w mące, jajku i bułce i smażyłam po kilka minut z każdej strony. Następnie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 10 min.

1
Print Friendly

Dodaj komentarz