Rolada szpinakowa z łososiem

Cudownie proste i cudownie smaczne danie, przystawka, przekąska 🙂 Na imprezę lub lekką kolację idealna. Rolada szpinakowa podbiła moje serce już samym kolorem, a smak dopełnił dzieła 🙂

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • szczypta gałki muszkatałowej,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 200 g łososia wędzonego,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy i podgrzewamy na suchej patelni dodając bardzo drobno posiekany czosnek. Ostudzony blendujemy z 3 żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatałową i sokiem z cytryny.

Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie bardzo delikatnie mieszamy z masą szpinakową.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni blachy. Pieczemy w 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 18 min (ciasto musi być lekko zarumienione, ale nie wysuszone, bo będzie się łamać przy zwijaniu).

Wystudzony biszkopt smarujemy serkiem i układamy łososia. Ciasno zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. SMACZNEGO 🙂

5
Print Friendly

Dodaj komentarz