Risotto?

Cudownie jest wrócić do domu o normalnej godzinie i mieć czas na „sam na sam” z kuchnią 🙂 Dziś postanowiłam ugotować obiad na jutro. Chciałam żeby było to coś do podgrzania w mikrofali (w pracy niestety nie mam kuchni z czterema palnikami 😉 ). Dostałam ostatnio od mojej Milki różne rodzaje ryżu, więc…. Risotto! Pierwsza myśl 🙂 Szybko, łatwo i przyjemnie. Zamiast ryżu do Risotto wykorzystałam Basmatti z dzikim 🙂 Jak i co zrobiłam? Było to tak….

Składniki:

  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryka czerwona i żółta,
  • 200 g ryżu basmatti,
  • 0,5 szklanki białego wina,
  • 0,5 l bulionu drobiowego,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, chili,
  • masło.

Przygotowanie:

Pierś pokroiłam w bardzo drobną kostkę i zamarynowałam w 4  łyżkach oliwy z solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i chili. Czosnek i cebulę posiekałam drobno i zarumieniłam na patelni, dodając na koniec pieczarki. Chwilę razem podsmażyłam. Paprykę pokroiłam w ćwiartki i wrzuciłam do pieczarek. Mięso podsmażyłam na patelni. W garnku na łyżce oliwy roztopiłam dwie łyżki masła i chwilę podsmażyłam ryż, a następnie zalałam go winem. Kiedy winko odparowało wlałam szklankę bulionu. Gotowałam aż ryż wchłonął bulion i ponownie wlałam szklankę bulionu. Kiedy i tą cześć ryż wchłonął dodałam warzywa i mięso i dusiłam jeszcze 5 min. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem. Gotowe i pyszne 🙂

P.S. Od dawien dawna wiadomo, że ryż ryżowi nie równy,więc może się okazać, że 0,5 litra bulionu będzie za mało. Dlatego warto mieć w zapasie go trochę więcej 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz