Pulpety

Dylemat dnia wczorajszego… „rany co ja mam zrobić na obiad…” Tego nie chcę, to niedawno jadałam, to się za długo robi, tamto… a tamto… Tragedia. I tu nagle patrzę, a mielone leży obok pomidorów w puszce. Hmm… myślę sobie, że to całkiem niegłupia para 🙂 No i tak właśnie postanowiłam zrobić pulpety w sosie pomidorowym 🙂

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry,
  • koperek,
  • śmietana 30%.

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaną cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Czosnek oraz pietruszkę bardzo drobno posiekałam i dodałam do mięsa razem z cebulą, jajkiem i kaszą, a na koniec całość doprawiłam solą i pieprzem. Dokładnie wymieszałam wszystko razem i uformowałam małe kulki. Obtoczyłam każdą w mące i smażyłam na patelni. W garnku zagotowałam bulion i dodałam do niego pomidory. Sos doprawiłam solą, pieprzem i cukrem. Podsmażone pulpety przełożyłam do sosu i gotowałam jeszcze ok. 20 min. Na koniec lekko zagęściłam śmietaną i dodałam garść koperku 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz