Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane. Kochane przez wszystkich 🙂 Szybko łatwo i przyjemnie można mieć obiadek. Podajemy je na milion sposobów; na słodko, słono, kwaśno, ze śmietaną, z gulaszem…. Ile ludzi tyle gustów. Mnie dziś naszła ochota na placki ze śmietaną i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 100 g cebuli,
  • 50 g mąki,
  • 2 jaja,
  • sól i pieprz.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę również ścieramy na drobnych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor 🙂 Układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

5
Print Friendly

Dodaj komentarz