Placek po węgiersku

Chodziły za mną od dawna. Chodziły, chodziły i wychodziły 🙂 Wczoraj zrobiłam gulasz, a dziś placki… Połączenie idealne „jak kuchenka z gazem” 🙂 Placek po węgiersku niby powinien być duży, a gulasz w środku, ale ponieważ w swojej kuchni mogę wprowadzać własne wizje, więc u mnie placki są małe 🙂

Składniki:

  • ok. 0,5 kg łopatki,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 małe ogórki kiszone,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, cukier,
  • kwaśna śmietana 18%.

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w niewielką kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a ogórki w kostkę.

Na rozgrzany olej wsypujemy po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej. Następnie wrzucamy mięso i smażymy kilka minut. Przekładamy do garnka. Na tłuszczu z mięsa chwilę podsmażamy cebulę, paprykę i ogórki. Przekładamy do garnka i dodajemy pomidory, koncentrat oraz drobno posiekany czosnek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy aż mięso zmięknie, a pomidory zgęstnieją. Prawda jest taka, że gulasz najlepiej smakuje „na drugi dzień” 🙂

Na każdym placku układamy łyżkę gulaszu i łyżeczkę śmietany 🙂

7
Print Friendly

4 comments / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz