Pizzerki na cieście francuskim

Jesienna sobota… Ani mrozu, ani ciepła… Ogólna niechęć do wszystkiego, ale zjeść coś trzeba. Śniadanie na ciepło (przynajmniej w weekend) to podstawa. Dziś naszła mnie ochota na pizzerki 🙂 Robi się je błyskawicznie, a smakują… och jak one smakują 🙂 Do smarowania ciasta wykorzystałam sos pomidorowy do pizzy, który możecie znaleźć, w wpisie PIZZA DOMOWA 🙂 Zawsze robię go trochę więcej i przechowuję w małych słoikach na czarną godzinę 🙂

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • sos pomidorowy (ewentualnie na szybko można ketchup wymieszać z odrobiną oliwy, bazylii i oregano),
  • cebula,
  • pieczarki,
  • salami lub ulubiona wędlina,
  • ser.

Piekarnik nagrzewam do 220°C.

Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulkę i dodaję drobno pokrojone pieczarki, wszystko solę i pieprzę. Ciasto francuskie kroję na sporej wielkości kwadraty, po czym każdy z nich smaruję sosem zostawiając ramkę wzdłuż krawędzi ok 1 cm, którą smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika na 3-4 minuty. Następnie na ciasto kładę cebulę z pieczarkami i wędlinę, po czym ponownie wstawiam do piekarnika na ok. 10 min. Pod koniec czasu pieczenia na pizzerkach układam starty ser 🙂 Śniadanie gotowe 🙂

To ile będzie potrzebnych pieczarek, wędliny i sera zależy od ilości pizzerek. Przeważnie liczę po jednym plasterku na każdy kawałek.

1
Print Friendly

Dodaj komentarz