Pieczone ziemniaki

Tak! Jestem fanką ziemniaków. W każdej formie, o każdej porze roku. Ostatnio zachwycam się pieczonymi niby to w całości, a niby w plasterkach 🙂 Zawsze to jakieś urozmaicenie obiadu 🙂

Składniki:

  • duże ziemniaki,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 200°C.

Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć, a następnie odciąć plaster z dłuższej strony (tak żeby miał płaską podstawę). Nacinamy ziemniaki w plasterki ale nie do końca, przy podstawie muszą się wszystkie dobrze trzymać. Między plastrami skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok. 1 godzinę.

Tak przygotowane ziemniaki można posypać szczypiorkiem, koperkiem, czosnkiem…

Smakowało? 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz