Pieczone placki z cukinii

Placki ziemniaczane to smak z dzieciństwa, który chyba wszyscy lubimy. Nie ma jednak co ukrywać, że do najlżejszych nie należy i nasz organizm musi się trochę napracować, żeby je strawić 😛 Dlatego postanowiłam przygotować nieco lżejszą ich wersję, nie tracąc na cudownym smaku. Ziemniaki zamieniłam na cukinię, a smażenie na pieczenie. Do tego podałam ala`mizerię 🙂 Placki wyszły cudowne… To jak? Idziemy do kuchni?

Składniki: (ok 12 placków)

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • jogurt naturalny,
  • świeży ogórek,
  • cytryna,
  • sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie:

Cukinie starłam na grubych oczkach, posoliłam i odstawiłam na 10 min, żeby puściły sok. Po tym czasie, odcisnęłam je jeszcze z nadmiaru wody. Cebulę również starłam i dodałam do cukinii razem z jajkiem i mąką. Całość wymieszałam doprawiając solą i pieprzem. Na blaszce rozłożyłam papier do pieczenia i łyżką uformowałam na nim okrągłe placuszki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekłam ok. 10 min z jednej strony, po czym przewróciłam je na drugą i piekłam kolejne 10 min 🙂 Powinny być pięknie zrumienione 🙂

Na grubych oczkach starłam ogórka, odcisnęłam z soku. Dodałam jogurt i doprawiłam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (dokładnych proporcji nie podam, bo sos trzeba smakować i dodawać po trochu, tego czego brakuje naszym kubkom smakowym 😛 ).

4
Print Friendly

1 comment / Dodaj komentarz poniżej

  1. Jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł, by patelnię z olejem zastąpić piekarnikiem… Następnym razem wypróbuję Twój przepis!

Dodaj komentarz