Pieczona cukinia z pomidorami i mozarellą

Do domu wracam dość późno, więc po powrocie zjeść mogę coś bardzo lekkiego i przede wszystkim szybkiego 🙂 Dzisiaj okropnie zmarzłam, dlatego celem był ciepły posiłek. Zaglądam do lodówki, a tam… warzywka 😛 W sumie już wiosna trwa, więc nie ma się co dziwić 🙂 Znalazłam cukinię, pachnące pomidory i naturalnie mozzarellę. W zasadzie do przygotowania kolacji potrzebne są jeszcze tylko zioła 🙂

Składniki:

  • 1 mała cukinia,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 kulki mozzarelli,
  • sól, pieprz, oliwa, oregano.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzałam do 180ºC. W naczyniu żaroodpornym wymieszałam ok. 2 łyżek oliwy z szczyptą soli i pieprzu. Cukinię przekroiłam na pół i obtoczyłam w oliwie z przyprawami, a z wierzchu posypałam oregano. Wstawiłam do pieca na ok. 20 min. Pomidory i mozzarellę pokroiłam w plastry. Po wyznaczonym czasie wyjęłam cukinię z pieca i ułożyłam na niej naprzemiennie plastry pomidora i sera, całość jeszcze raz lekko posoliłam i posypałam oregano. Piekłam ponownie aż do roztopienia sera.

6
Print Friendly

Dodaj komentarz