Pancakes

Jak to mówią nasze mamy, śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mają w tym 100% racji 🙂 Kolacje możemy sobie darować, ale rano trzeba zjeść coś treściwego. Dobrze, gdy jest na ciepło. Dlatego tym razem u mnie na stole wylądowały naleśniki. Nie nasze tradycyjne cienkie, zwijane w ruloniki, ale tzw. Pancakes. Nie sposób opisać wszystkich sposobów w jaki możemy je podać. Są fani syropu klonowego, sosu czekoladowego, serów wszelkiej maści itp itd. Ja podałam moje naleśniki ze śmietaną i konfiturą wiśniową 🙂 Zapraszam do stołu 🙂

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła.

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy mleko, jajko i masło. Wyrabiamy jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej masłem. Przewracamy gdy na górze ciasta, pojawią się pęcherzyki.

4
Print Friendly

Dodaj komentarz