Muszle z farszem pomidorowym

W sobotę miałam zaszczyt gościć moje kobitki na „babskim wieczorze” 🙂 Uwielbiam te spotkania, rozmowy, śmiech… piękny czas tylko dla nas 🙂 Każdy z nas powinien mieć takie grono osób, z którymi czuje się tak dobrze i bezpiecznie… Spotykałyśmy się o dość późnej godzinie, więc nie chciałam podawać nic ciężkiego. Dlatego też sięgnęłam po muszle makaronowe i postanowiłam nieźle je nadziać 🙂

Składniki:

  • 12 dużych muszli makaronowych,
  • 2 szalotki,
  • ok. 100 g kiełbaski chorizo,
  • ok. 100 g ugotowanej kaszy kus-kus,
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry,
  • kulka mozzarelli,
  • sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano.

Sposób przygotowania:

Na patelni bez tłuszczu podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo i szalotkę. Dodałam kaszę i pomidory, doprawiając wszystko solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Gotowałam chwilę, żeby sos zgęstniał i odstawiłam do ostygnięcia.

Makaron ugotowałam wg wskazówek na opakowaniu.

Do ostudzonego farszu wkroiłam połowę mozzarelli, po czym wypełniłam nim każdą z muszli. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym (jeśli farszu zostanie to można posypać nim jeszcze z wierzchu nasze muszle 🙂 ) i posypałam kawałkami drugiej części mozzarelli i posypałam oregano. Piekłam w 160°C przez ok. 20 min 🙂 Podałam z pomidorkami daktylowymi 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz