Muffiny

Jesień to pora, w której musimy „czymś” poprawić sobie nastrój. Zimno, mokro, wietrznie… Ogólnie nieprzyjemnie. Pieczenie babeczek nie zajmuje dużo czasu, daje natomiast przyjemne efekty. Po niespełna godzinie stania w kuchni, można wrócić z wypiekiem własnej roboty pod ulubiony kocyk i zanurzyć się w książce. Poniżej podaję co i jak 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • aromat waniliowy,
  • kostki ulubionej czekolady, nutella lub konfitura.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (mam bez termoobiegu).

Masło roztopić i odstawić. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem. Łączymy mokre składniki, tj. masło, mleko i jajka, a następnie dodajemy je do suchych i mieszamy tak, żeby powstały grudki. Aromatyzujemy masę wanilią i ponownie mieszamy.

Do papilotek wlewamy łyżkę ciasta, łyżeczkę nutelli i ponownie łyżkę ciasta (całość powinna zająć ok 3/4 papilotki. Używam dość wysokich silikonowych foremek). Pieczemy 20 min.

Górę możemy dowolnie udekorować 🙂 W sklepach jest cała masa przeróżnych serduszek, gwiazdeczek, perełek itp. itd. 🙂 Jeśli akurat nie jesteśmy w posiadaniu tego rodzaju „gadżetów”, wystarczy posypać nasze muffinki cynamonem 🙂 Smacznego i miłej lektury :*

5
Print Friendly

2 comments / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz