Muffiny bananowe

Pełne zaskoczenie!! Zabierałam się za muffinki z bananów bardzo długo, ale zawsze w ostatniej chwili rezygnowałam, bo wydawały mi się zbyt proste w przygotowaniu. Szukałam jakiegoś haka. Coś musi być z nimi nie tak, skoro można zrobić je w 30 min… Zakładałam, że będą albo suche, albo zwyczajnie mało smaczne. Dziś postanowiłam zrobić sobie na złość i upiekłam…. Nooooooo…. Powiem Wam, że coś niesamowitego 🙂 Są tak pyszne, że „o jej, o jej” 🙂 Mam wielką nadzieję, że jutro znajdą swoje grono fanów 🙂

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 125 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • garść orzeszków w karmelu,
  • garść rodzynek,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę i odstawiamy. Jajka ubijamy z olejem. Dodajemy suche składniki (mąka, cukier, soda i proszek) dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masę bananową, orzeszki oraz rodzynki i ponownie mieszamy.

Przekładamy do papilotek (mniej więcej na 2/3 wysokości). Na wierzchu każdej muffinki układamy po kilka płatków migdałów. Pieczemy w 200°C przez ok. 20 min.

8
Print Friendly

2 comments / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz