Mini tortille

Tortille lubimy chyba wszyscy 🙂 Ale tym razem wpadłam na pomysł przygotowania ich w wersji mini i na zimno. Idealny dodatek do mięs, albo jako przystawka do piwa, wina, miłego towarzystwa. Warto jednak pamiętać, że danie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, tak żeby placki przeszły farszem i zmiękły. Tak przygotowana tortilla świetnie nadaje się również jako śniadanie do pracy, wtedy po prostu nie kroimy jej na kawałki 🙂

Składniki:

  • 3 placki tortilli pszennej,
  • 200g fety,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średniej wielkości świeży ogórek,
  • 1 cebula,
  • mix sałat (można teraz kupić gotowe mixy),
  • pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej,
  • mała puszka kukurydzy,
  • ok. 100g prażonego słonecznika,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Widelcem rozdrabniamy ser feta z dodatkiem oliwy i doprawiamy pieprzem. Ogórka ścieramy na drobnych oczkach, odciskamy z wody i dodajemy do masy serowej. Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę.

Placki tortilli podgrzewamy na patelni wg instrukcji na opakowaniu. Każdy placek smarujemy masą, posypujemy słonecznikiem i pokrojonymi warzywami oraz sałatą. Dość ciasno zwijamy w rulon, który owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasne zwinięcie jest dość ważne, ponieważ od tego zależy czy później przekąska będzie zwarta i czy nie będzie się rozpadała po nakłuciu wykałaczką.

Krótko przed podaniem każdy rulon kroimy na ok. 2 cm paski (można kroić lekko po skosie) i nabijamy na wykałaczki 🙂 Uwierzcie mi, że efekt końcowy jest naprawdę świetny 🙂

5
Print Friendly

3 comments / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz