Maślany dorsz z patelni

Specjalistką w rybach nie jestem :p Ostatnio postanowiłam trochę zadbać o siebie. Aktywność fizyczna jest w moim życiu nieodłącznym elementem, więc swoją uwagę skupiam teraz na zdrowszym jedzeniu. To, że ryby są zdrowe, wie każdy z nas. Powinniśmy je jeść 2 razy w tygodniu… Jak dla mnie… będzie ciężko, ale zrobię co w mojej mocy, żeby jednak przemycić je do swojego menu 🙂 Na początek sięgnęłam po dorsza, ponieważ wydał mi się nieskomplikowany w przygotowaniu 🙂 I faktycznie. Sami zobaczcie 🙂

Składniki:

  • filet z dorsza,
  • mleko,
  • mąka,
  • sól, pieprz,
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

Filety opłukałam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam solą i pieprzem, a następnie zamoczyłam w mleku (nie mają się w nim moczyć, chodzi raczej o zwilżenie mięsa, żeby mąka równie przyległa). Obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy dorsza dosłownie po 2 min z każdej strony. Na talerzu skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z ulubionymi dodatkami (dla wielu będą to oczywiście frytki 🙂 ). Smacznego 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz