Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Popeye jadł szpinak i dobrze na tym wyszedł. Miał chłop moc 🙂 Idąc za jego przykładem, wczoraj na kolację również podałam szpinak. W towarzystwie suszonych pomidorów (nie słyszałam o ich cudownej mocy :p) i makaronu prezentował się całkiem zacnie 🙂 Wbrew pozorom nie jest to „ciężkie danie”, a przynajmniej ja byłam w stanie je udźwignąć 😛
Składniki:

  • 250g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 100g sera feta,
  • 200g makaronu (u mnie Penne)
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypta płatków chili
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Drobno posiekany czosnek podsmażamy na maśle (ok 1 minutę, ponieważ szybko się pali). Dodajemy posiekany szpinak i doprawiamy pieprzem. Kiedy objętość zmniejszy się o połowę na patelni lądują pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Czekamy aż woda trochę odparuje. Następnie mieszamy całość ze śmietaną i serem feta. Dosalamy (jeśli jest taka potrzeba), wciskamy sok z cytryny i posypujemy płatkami chili. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i jeszcze chwilę smażymy. SMACZNEGO :*

7
Print Friendly

Dodaj komentarz