Makaron z warzywami

Kwiecień plecień, bo przeplata…. ta-ta-ta-ta. Czemu nie może przeplatać słońca z wietrzykiem, a nie deszcz z wichurą 😛 Tak strasznie brzydko dzisiaj jest, tak przygnębiająco. Wróciłam do domu i postanowiłam zrobić sobie wiosnę w mieszkaniu, a w zasadzie na talerzu 🙂 Miało być kolorowo, świeżo, lekko i pysznie. Udało się 🙂 Lubię takie dania, które w całej swej prostocie zadziwiają smakiem.

Składniki:

  • 1/2 brokuła,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • ok. 200 g makaronu (u mnie małe kokardki, ale równie dobrze mogą to być świdry lub rurki),
  • sól, pieprz, papryka słodka, płatki chili, bazylia, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowałam lekko osoloną wodę. Wrzątek zdjęłam z palnika i wrzuciłam do niego różyczki brokuła. Wyjęłam po ok minucie. W tej samej wodzie ugotowałam makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Warzywa pokroiłam w słupki i dusiłam do miękkości. Wszystko razem wymieszałam doprawiając przyprawami i polewając oliwą…. PYSZNIE 🙂

6
Print Friendly

Dodaj komentarz