Makaron z pesto pomidorowym

Dania z makaronem mają wiele zalet. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące. Oczywiście pamiętamy o tym, żeby makaron nie był rozgotowany, a ugotowany al dente. Wtedy nie jest tak bardzo tuczący 🙂 Tym razem nie chciałam dodawać żadnego mięsa, bo zależało mi na lekkim daniu. W lodówce znalazłam sporo pomidorów, a jak wiemy do makaronu pasują ona idealnie 🙂

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe,
  • 12 pomidorów koktajlowych,
  • 12 suszonych pomidorów w oleju z ziołami,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • makaron (u mnie tagliatelle).

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno pokroiłam i zeszkliłam na maśle. W tym czasie pokroiłam w kostkę pomidory malinowe, koktajlowe na połówki, a suszone po prostu na mniejsze kawałki (można kupić już krojone w paski, ale jakoś wolę całe). Gdy cebula zmięknie wrzucam na patelnię pomidory. Całość doprawiam solą, pieprzem, ziołami i cukrem. Smażę wszystko ok. 5 min, po czym przelewam do wysokiego naczynia i blenduję na gładki krem. Pesto ponownie przelewam na patelnię i smażę kolejne 5 min. Dodaję ugotowany al dente makaron i… smacznego 🙂

5
Print Friendly

Dodaj komentarz