Makaron z pesto na czerwono

W zasadzie miałam nie umieszczać tego dania na blogu, ponieważ z początku wydawało mi się „śmiesznie proste” :p Ale po głębszym przemyśleniu uznałam, że właśnie to jest w nim najfajniejsze. Jest dowodem na to, że nie trzeba mieć lodówki zapchanej do granic możliwości, ani studiować miliona książek kucharskich żeby zrobić coś smacznego 🙂 Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie „coś z niczego” 🙂 Szybko, smacznie i zdrowo 🙂

Składniki:

  • 1 pomidor,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 5 pomidorów suszonych w oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier, ocet jabłkowy, oliwa.

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno posiekany zeszkliłam na maśle, a następnie dodałam pokrojone w drobną kostką paprykę, pomidory i suszone pomidory. Smażyłam chwilę dodając ok 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Chciałam żeby warzywa zmiękły. Przełożyłam wszystko do blendera i zmiksowałam na jednolitą masę. Doprawiłam przyprawami (z octem należy obejść się baaardzo ostrożnie. Dodałam dosłownie dwie krople) wg własnego smaku.

Makaron ugotowałam wg wskazówek na opakowaniu i wymieszałam z pesto 🙂 SMACZNEGO 🙂

5
Print Friendly

Dodaj komentarz