Makaron z pesto bazyliowym

Są takie dni, kiedy głód daje o sobie znać, a sił na długie pitraszenie nie mam. Wtedy lubię sięgnąć po makaron z pesto. Przyznam się, że często jest to pesto ze słoika… Tak jest mi po prostu szybciej, a poza tym nie zawsze hoduję w domu świeże zioła.

Składniki:

  • makaron,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 25 g orzeszków nerkowca,
  • 20 g tartego sera parmezan,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 70 ml oliwy extra vergine,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Makaron gotuję al dente. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować (naturalnie można wszystko utrzeć w moździerzu). Na rozgrzaną patelnię przekładamy pesto i po kilku minutach dodajemy makaron. Całość smażymy ok 2 minuty. Smacznego 🙂

1
Print Friendly

Dodaj komentarz