Makaron z łososiem i pietruszką

Łosoś ciąg dalszy 🙂 Tym razem postanowiłam wykorzystać „łosia” do makaronu. Tak jakoś wczoraj naszła mnie ochota na jakieś łatwe lekkie i przyjemne danie koniecznie z makaronem. Czasu na przygotowanie nie miałam zbyt dużo, więc uprościłam maksymalnie moją kuchenną zabawę 🙂 Smak nie ucierpiał ani trochę, tak więc postanowiłam podzielić się z wami tym pomysłem 🙂

Składniki:

  • ok. 200 g wędzonego łososia,
  • 5 gniazdek makaronu tagliatelle,
  • 200 ml śmietanki 30% (lub 36%),
  • 40 ml mleka,
  • 1 ząbek czosnku (taki nie najmniejszy),
  • 1 liść laurowy (chyba, że są małe, to można użyć dwóch),
  • sól, pieprz,
  • kilka gałązek zielonej pietruszki.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotowałam al dente. Śmietankę i mleko przelałam do rondla i podgrzałam z dodatkiem liści laurowych oraz czosnku (nie siekałam, a jedynie rozgniotłam ząbek nożem i w całości wrzuciłam). Gotujemy kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje, a następnie wyjmujemy zioła i dodajemy pokrojonego w kostkę łososia oraz makaron (już nie gotujemy). Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką i gotowe 🙂 Łatwe, szybkie i co najważniejsze pyszne 🙂

4
Print Friendly

1 comment / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz