Makaron z brokułem i płatkami chili

Dziś obiad „w mgnieniu oka”, bo określenie „szybki” nie oddaje w pełni tempa ;P Makaron z brokułem! Świetnie nadaje się jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do mięsa. Może i jest banalnie proste, ale absolutnie nie umniejsza to walorom smakowym. Pikanteria płatków chili w połączeniu z smakiem sera i chrupkością słonecznika…. Mmmm!

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 200 g makaronu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • płatki chili,
  • 100 g sera Brie,
  • ziarna słonecznika,
  • sól, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Różyczki brokuła blanszujemy. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Słonecznik prażymy.

Na maśle podsmażamy drobno posiekany czosnek (dosłownie chwilkę, żeby się nie spalił). Dodajemy brokuł i makaron. Polewamy oliwą i posypujemy płatkami chili (pamiętajmy, że są bardzo ostre, więc nie przesadzajcie z ilością). Całość jeszcze kilka sekund podsmażamy ciągle mieszając. Na koniec wkrajamy kawałki sera i posypujemy słonecznikiem 🙂 SMACZNEGO :*

5
Print Friendly

Dodaj komentarz