Kurczak w marynacie majonezowo-ketchupowej

Ileż można jeść kurczaka!!! Otóż, można codziennie 😛 Nie ukrywam, że z mięs najbardziej lubię drób. Najczęściej po niego sięgam, więc jestem zmuszona szukać ciągle nowych sposobów na jego przygotowanie. Robiłam już kotlety mielone w ketchupie i wyszły obłędne, dlatego pomyślałam, że może warto znów go wykorzystać. Majonez pomaga zachować soczystość w tym dość suchym mięsie. Ogólnie jestem zadowolona z efektu 🙂 Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga wielkiego nakładu ani czasu ani złotówek 🙂

Składniki:

  • 6 wytrybowanych udziców z  kurczaka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki ketchupu (u mnie pikantny),
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

Połączyć wszystkie składniki marynaty. Dokładnie obtoczyć w niej kurczaka i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Piec w rękawie przez ok 45 min w temp. 180°C.

7
Print Friendly

6 comments / Dodaj komentarz poniżej

Odpowiedz na „TomekAnuluj pisanie odpowiedzi