Kurczak na maśle

Podjęłam wyzwanie. Kurczak w max 30 min, na kilka sposobów. Ma być smacznie, ciekawie, inaczej i szybko. Czy podołam? Zobaczymy 😀 Dzisiaj kurczak na maśle z puree ziemniaczano-kukurydzianym 🙂

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • mleko,
  • sól, pieprz biały, papryka słodka, kardamon, rozmaryn,
  • ziemniaki,
  • kukurydza,
  • świeża bazylia,
  • masło,
  • olej,
  • pomidor.

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, osuszyć i przekroić w poprzek. Z połowy piersi wyszły mi 3 „kotlety”. W misce wymieszałam mleko z przyprawami.Zamoczyłam fileta w marynacie i odstawiłam do lodówki.

Ziemniaki ugotowałam jak zwykle. Kukurydzę zblendowałam i dodałam razem z odrobiną mleka i posiekaną bazylią do ugotowanych ziemniaków. Wszystko razem ubiłam na puree.

Na patelni rozgrzałam olej z dodatkiem masła. Filety po wyjęciu z marynaty obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na tłuszczu.

Podałam z plastrami świeżego pomidora i listkami bazylii 🙂 SMACZNEGO 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz