Kulki ziemniaczane

Czy wam też czasami zdarza się ugotować za dużo ziemniaków? Oczywiście z tego co zostało można zrobić kopytka, kluski śląskie czy zapiekankę, ale ostatnio naszła mnie ochota na nieco mniej zdrową wersję. Nie od dziś wiadomo, że smażenie w głębokim tłuszczu nie jest dietetyczne 😛 Ale co tam. Zachciało mi się kulek ziemniaczanych, więc je zrobiłam 🙂

Składniki:

  • ok. 200 g gotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • bułka tarta,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z jajkiem i mąką. Mi na tą ilość ziemniaków wystarczyły 3 łyżki mąki, ale wiele zależy od rodzaju ziemniaków, może się bowiem okazać, że mąki będzie trzeba nieco więcej. Konsystencja musi być zwarta. Z masy ziemniaczanej rolowałam małe kulki, które obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na głębokim oleju (jak frytki). Smacznego 🙂

P.S Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę więcej kalorii 🙂

5
Print Friendly

1 comment / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz