Krokiety z kapustą i grzybami

Uwielbiam krokiety! Chrupka panierka… aromatyczny farsz w środku… Mmm… 🙂 Fakt, są dość pracochłonne, ale warte czasu i pracy. Wyśmienicie sprawdzają się jako obiad do pracy, ponieważ ogrzewane w specjalnym pojemniku nie tracą swoich walorów smakowych ani chrupkości panierki 🙂 Idealnie komponują się również jako dodatek do barszczu.

Składniki: (8 porcji)

  • garść suszonych grzybów,
  • 200 g pieczarek,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej moczę grzyby. Wkładam je do miseczki, zalewam gorącą wodą i odstawiam.

Kapustę delikatnie płuczę w zimnej wodzie aby zmyć trochę kwaśnego smaku, wyciskam i kroję, szatkuję, ciacham na wszelkie sposoby 🙂 Wkładam do garnka razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz pieprzem. Pieczarki obieram, kroję dość drobno i podsmażam. Grzyby również traktuję nożem, ale nie smażę. Wszystko razem wrzucam do kapusty, którą dodatkowo podlewam wodą w której moczyłam grzyby. Jest w niej cała masa aromatu grzybowego 🙂 Garnek przykrywam i duszę wszystko aż kapusta zmięknie i puści soki. Jeśli na początku zacznie się przypalać to możemy podlać odrobiną wody.

W tym czasie smażę naleśniki wg przepisu, który również znajdziecie na blogu 🙂 Na każdy placek nakładam trochę farszu. Nie ma sensu kłaść go zbyt dużo ponieważ, po pierwsze naleśniki mają się ładnie zwinąć w ruloniki, a po drugie farsz ma nie wypadać podczas panierowania i smażenia.

4
Print Friendly

Dodaj komentarz