Kotlety mielone pieczone w ketchupie

Kotlety mielone chodziły za mną już od kilku dni. Dzisiaj wreszcie zabrałam się za ich przygotowanie, ale nie w wersji standardowej. Zamiast bułki tartej dałam płatki owsiane i zapiekłam je w ketchupie. Przyznam, że efekt powalił mnie z nóg. Wyszły tak cudownie delikatne i pyszne, że nie mogłam odejść od stołu 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki ketchupu.

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone wymieszać z płatkami, cebulą, jajkiem i przyprawami. Uformować kulki i chwilę podsmażyć z obu stron.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować ketchup (niby nie powinnam robić reklamy, ale szczerze polecam ketchup pikantny Develey http://develey.pl/artykuly/705/odkrycie-lata-tak-pomidorowo-jeszcze-nie-bylo#.WPTSQNSLTIU. Jest bardzo gęsty i tak dobry, że nie trzeba go już doprawiać. Jak dla mnie najlepszy!!).

Kotlety układamy w naczyniu i pieczemy ok 45 min. W połowie czasu można przewrócić je na drugą stronę, żeby były całe w pomidorach. SMACZNEGO 🙂

5
Print Friendly

4 comments / Dodaj komentarz poniżej

  1. wypróbowałem i sa rzeczywiście pyszne 😀 nie spodziewałem się 😀 z tym że mi lepiej pasuje łagodny ketchup Międzychodu, ale to już kwestia gustu przy tym kuluniarnym dziele 😀

    1. Bardzo się cieszę 🙂 I dziękuję z całego serca i za skorzystanie z przepisu, i za podzielenie się swoją opinią 🙂

Dodaj komentarz