Kluski śląskie

Kluski śląskie kojarzą mi się z wakacjami na wsi 🙂 Mawialiśmy na nie „ziemniaki z dziurką”, a babcia robiła najlepsze kluchy na świecie. Och co to były za czasy…. :*
Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 łyżeczka masła,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować i ubić z dodatkiem łyżeczki masła. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przełożyć do naczynia, podzielić na 4 równe części, a następnie jedną z nich wyjąć. Puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną tak, aby wyrównać do poziomu ziemniaków. Dodać jajko i wyjętą wcześniej część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki z dziurką w środku. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Kluski wrzucać partiami i gotować 5 min od wypłynięcia.

5
Print Friendly

1 comment / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz