Gofry

Gofry, kto ich nie lubi? 😛 Na słodko, wytrawne, serduszka, prostokąty… Od wyboru do koloru. Mi przypominają wiosnę i kurorty nadmorskie 🙂 A, że zima już oficjalnie nas nawiedziła, postanowiłam wpuścić lekki wiosenny wietrzyk do mojej kuchni 🙂
Wczoraj wreszcie stałam się szczęśliwą posiadaczką gofrownicy 😀 Wybór nie był łatwy, ale „coś” w końcu wybrałam i od razu zabrałam się za testowanie sprzętu 🙂 Gofry wyszły bardzo dobre, chrupiące, słodziutkie… Dokładnie takie jak sobie wymarzyłam 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła.

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki, mleko, rozpuszczone masło i 3 żółtka, mieszamy razem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i bardzo delikatnie łączymy z ciastem 🙂 W zasadzie to wszystko 🙂 Podajemy z ulubionymi dodatkami 🙂

5
Print Friendly

Dodaj komentarz