Frittata

Wolne od pracy, piękna pogoda… Takie warunki inspirują do kuchennych szaleństw 🙂 Jajecznica jest super, ale jak mam więcej czasu, to lubię trochę ją wzbogacić. Dziś postanowiłam zapiec jajka w piekarniku. Kiedyś czytając o frittatach myślałam, że to  kosmicznie trudne danie, ale dziś zdobyłam się na odwagę i… uwierzcie mi, w przygotowaniu jest proste, a kosmiczne jest jedynie w smaku 🙂

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 30 ml mleka,
  • ok. 50 g kiełbaski chorizo,
  • 200 g krojonych pomidorów bez skóry z puszki,
  • 100 g fety,
  • papryczka chilli (jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, to można dać pół lub zupełnie ją pominąć),
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz i cukier.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jajka należy roztrzepać mlekiem solą i pieprzem. Z kiełbasy zdejmujemy folię i kroimy ją w kostkę, a następnie przez kilka minut podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i smażymy chwilę, żeby odparować nadmiar sosu doprawiając solą, pieprzem i cukrem. Na patelnię wlewamy jajka, posypujemy całość kawałkami fety, pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w kostkę i papryczką chili pokrojoną w cienkie paseczki. Patelnię wkładamy do piekarnika na ok 10 min, tak żeby jajka się ścięły. Na wszelki wypadek rączkę patelni owinęłam folią aluminiową 🙂

4
Print Friendly

Dodaj komentarz