Farfalle z pesto bazyliowym

Cudownie leniwy weekend dobiega końca. Za oknem mokro, szaro, buro i ponuro. Co na obiad? Aż żal przykuć się do kuchni na długie godziny gotowania. Poszłam na łatwiznę 🙂 Ponieważ w moim życiu na makaron jest zawsze dobra pora, postanowiłam i dziś sięgnąć po ten składnik. Do tego pesto z bazylii, trochę sera i w ok. 30 min obiad na stole 🙂 A później znów można wrócić do błogiego leniuchowania z książką i kocykiem 😛

Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki,
  • 190 g pesto z bazylii ( u mnie w akcie lenistwa, gotowe ze słoiczka 😛 ),
  • łyżka oliwy,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • mozzarella,
  • 100 g fety.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Pesto mieszamy z oliwą i połową posiekanej bazylii. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Całość posypujemy pokruszonymi serami. Zapiekamy w 160°C ok. 8 min (do roztopienia sera). Gotowe danie posypujemy resztą świeżej bazylii 🙂 Smacznego :*

5
Print Friendly

Dodaj komentarz