Duszone warzywa z kaszą kus-kus

O ile duszenie kogokolwiek jest złe, paskudne i fuj-fuj, o tyle udusić warzywa jest bardzo zdrowo 🙂 Tutaj każdy z nas może dać się ponieść wodzy fantazji. Lubisz brukselkę? Wrzucaj! Lubisz fasolę? Do gara z nią! Kalafior? Brokuł? Nie krępuj się! Naturalnie pamiętajmy, że twardsze okazy wrzucamy wcześniej, bo potrzebują więcej czasu na wyzionięcie ducha 😉 Dziś miałam ochotę na szybkie duszonko, a że w lodówce też nie było całego warzywniaka, to wykorzystałam….

Składniki:

  • 1 papryka czerwona,
  • ok 200 g pieczarek
  • kasza kus-kus.

W garnku roztopiłam łyżkę masła z odrobiną oleju (dzięki temu masło się nie przypala) i wrzuciłam paprykę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki w plastry. W kwestii przypraw… Dodałam sól, pieprz. To jednak jest kwestia smaku. Jeśli masz jakieś swoje ulubione zioło, to śmiało je dodaj, a nawet napisz o tym w komentarzu 🙂 Tak prawdę mówiąc za każdym razem daję inne warzywa, raz mniej raz więcej różnych 🙂

Kus-kus wg wskazówek na opakowaniu. Ja bardzo lubię wymieszać kaszę z warzywami i dopiero wtedy podawać, ale oczywiście można rozłożyć wszystko oddzielnie 🙂

5
Print Friendly

Dodaj komentarz